Text Size

Beroemd!

Misschien vindt u dit verhaal een beetje ongeloofwaardig, maar laat ik u verzekeren dat het echt gebeurd is. Ik heb hem in levenden lijve gezien, ja zelfs met hem gesproken! In zekere zin zou je hem zelfs een collega van mij kunnen noemen. We hebben op hetzelfde congres een lezing gegeven! Ondanks het aandringen van talrijke internationale uitgevers die me buitengewoon aantrekkelijke aanbiedingen gedaan hebben over de intieme details van mijn ontmoeting met Neil T Anderson te publiceren heb ik dit steevast geweigerd, de herinneringen zijn me te heilig. Na veel aandringen van mevrouw Treffers wil ik u toch een kijkje geven in het bijzondere karakter van deze ontmoeting. Dr. Neil Anderson is hoogleraar in de praktische theologie en counseling, de autoriteit in de wereld, een genie die meer als vijftig belangwekkende werken schreef die wereldwijd hun bestemming gevonden hebben. De auteur van de wereldhit “De Bevrijder” en “Overwinning over de duisternis” De professor met meer dan vijf universitaire graden een legende al tijdens zijn leven, ik mocht hem ontmoeten. Als een van de inleiders van de conferentie mocht ik een gesigneerd boek persoonlijk in ontvangst nemen!

 

anderson hjandtekening

 

Als een klein kind stond ik zwetend en trillend in de rij te wachten op mijn moment suprême waar hij me het boek persoonlijk zou overhandigen. Ik moest vechten tegen de gedachte dat ik straks niet al kotsend onderuit zou gaan. Mijn ademfrequentie steeg tot recordhoogte en het leek of mijn hart definitief afscheid nam van mijn lichaam door een weg naar buiten te zoeken. Anderson zat aan een tafel en glimlachte. De lach van een groot academicus en de uitstraling van een genie met een geestelijke flexibiliteit die nodig is om zijn onwaarschijnlijke wijsheid in grote eenvoud te kunnen onderwijzen. Anderson probeerde mijn naam te lezen van mijn badge en zei: “Hi Gerard, how are you?”  terwijl hij dit zei wende hij even zijn hoofd af. Hij overhandigde het boek en zei God bless.  “ Fine, thanks” stamelde ik en liep door met de heilige graal in mijn handen. Ik hield het boek stijf vast als een explosief wat ieder moment kon ontploffen.

 

Terwijl de stresshormonen door mijn lijf gierden zocht ik een stille plek op om dit alles te verwerken. Wat een gebeurtenis! Waarom zou hij even zijn hoofd afgewend hebben?  Zou zijn ontmoeting met mij hem geïnspireerd hebben tot een geniale ingeving? Een helder moment wat later op zijn lezingen en boeken gekenmerkt zou zijn als een uniek moment waarin een nieuwe revolutionaire baanbrekende theorie zijn geboorte vond? Herkende hij in mij een geestverwant en moest hij die emotionele piekervaring even parkeren om hem te kunnen verwerken?

 

Later realiseerde ik me steeds meer dat hij wel op een heel bijzondere manier Gerard had uitgesproken. Wat was er door hem heengegaan? Zou er inderdaad een nieuw tijdperk in de counseling zijn ingegaan? En wat betekent het voor mij dat hij mij gezegend had? Waarom citeerde hij 1Joh.3:1 Wilde hij mijn bijzondere identiteit benadrukken? Was dit een profetische uitspraak? Genoeg stof om deze bijzondere ontmoeting in de komende maanden te analyseren om ook de gevolgen in mijn eigen leven te onderkennen.

Pas later realiseer je dat je in deze unieke ontmoeting dit fenomeen ook iets van jezelf had kunnen meegeven. Iets heel persoonlijks. Bijvoorbeeld de eerste uitgave van Guust Flater, hetgeen een volmaakte karaktertekening en kennismaking met ondergetekende is. Of “De linke golfspeler” van P.G. Wodehouse waarin het oudste lid oeverloze verhalen vertelt en zijn gehoor dwingt tot het einde toe te luisteren.

 

1001004008484866

 

 

 

 

Of misschien wel een getekend exemplaar mijn eerste goochelboek: “Tovenaars van de 20ste 21ste eeuw” Ja, veel gemiste kansen.

Mijn eigen cliënten en patiënten in mijn 45jarige hulpverlenerspraktijk waren heel wat vindingrijker. Het kan me iedere keer weer emotioneren als ik langs mijn ‘prijzenkast’ loop. Ontroerende gedetailleerde beschrijvingen van succesvolle veranderingen in schijnbaar hopeloze levens die mede door mijn sublieme aanwijzingen tot stand waren gekomen. Hartstochtelijk dankbetuigingen. Creatieve uitspattingen zoals schilderijen, boetseersels, plastieken, keramiek, collages, beeldhouwwerkjes en mozaiek stukken waarin diepgaande emoties en heftige veranderingsprocessen gevisualiseerd werden. Dankbetuigingen van interviews en van tijdschriften waarin ik mijn schrijfsels heb gepubliceerd. Vriendschapsverzoeken tot zelfs huwelijksaanzoeken toe! Ja, het valt niet mee bescheiden te blijven. Of zoals onze grote dichter Peter Blanken eens optekende:

 

“’t is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik

 Zo stoer, zo charmant en zo aardig, dat zie je in een ogenblik.

Ik denk als ik in de spiegel kijk, daar staat een geweldige vent.

’t Is moeilijk bescheiden te blijven, voor een kerel met zoveel talent.”

 

 

Hadden alle dankbetuigingen dan zo’n groot artistiek niveau? Waren er nooit wanklanken, klachten, roddels of valse beschuldigingen? Zeker wel, er is genoeg prullaria voorbijgekomen die ‘de prijzenkast’ nooit gehaald heeft.  Ik herinner me een wanstaltige tekening die een stel ouders met kind moest voorstellen. Het leken wel softenon mensen zonder armen en mismaakte benen. Er was geen enkele uitdrukking op de gezichten te bekennen. Ook was er geen enkele moeite gedaan de poppetjes in een bepaalde context te zetten. Ik had nog nooit zoiets gezien. Onbegrijpelijk dat iemand dat als een cadeau wil aanbieden. Om het geheel nog een beetje op te fleuren werden er wat kleurtjes aangebracht. Het leek gewoon nergens naar. Onder de poppetjes was nog in een bibberend handschrift een tekst aangebracht.

 

 

karin tek1

 

 

 

Beste mensen, het heeft de prijzenkast niet gehaald, nee het staat boven de prijzenkast! Het mooiste geschenk wat ik ooit gehad heb! Als je bedenk wat een ijzeren discipline hiervoor nodig was en met welk een geweldige liefdevolle motivatie dit geschilderd is. Het vertegenwoordigd hoe je samen met vrouw en kind door een moeilijk proces gegaan bent, waarin je leven pas echt zin heeft gekregen en je beseft dat je zoveel voor elkaar in voor-en tegenspoed mag blijven betekenen.

 

Niets komt er meer boven deze tekening te hangen!

 

reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pin It